11/10/2015

Afirmarea conştiinţei naţionale în Transilvania la sfârşitul secolului XVIII

În anul 1762 structura demografică a Principatului Transilvaniei era compusă din 66,46% români, 21,62% maghiari, 11,72% saşi şi alţii. Precum rezultă din aceste procente comparative majoritatea absolută a populaţiei era formată din români.
Un recensământ din anul 1767 enumără următoarele categorii sociale: magnaţi, cu 262 familii; nobili de rând, 25947 familii (primipili secui, boieri români din Ţara Făgăraşului şi alţii); saşi liberi, 18364 familii; unguri liberi, 5533 familii; secui liberi 7866 familii; români liberi 14678 familii; orăşeni 11865 familii. Pătura cea mai largă a populaţiei era constituită din 107945 de iobagi – în mare parte români – şi 45495 familii de jeleri.
Trecând peste aceste realităţi demografice, etnice şi sociale, dispoziţiile codurilor de legi “Approbatae constitutiones” (1653) şi “Compilatae Constitutiones” (1669), temelii juridice ale feudalismului ardelean cuprindeau pentru români dispoziţii discriminatorii, asigurând în schimb “naţiunilor“ (nobilii maghiari, saşi şi secui) şi religiilor (catolică, reformată, luterană şi unitară) privilegiate prerogative ca şi puterea politică în stat; ele excludeau astfel de la viaţa publică sau politică pe românii din Transilvania, care formau majoritatea absolută a populaţiei. Dieta, organ nobiliar, era formată numai din cele trei naţiunii privilegiate.
“În Transilvania – remarcă D.Prodan – distincţiile, diferenţierile sociale sunt mereu dublate cu distincţiile, diferenţierile dintre popoare. Procesul de evoluţie socială se înţelege şi ca proces de evoluţie naţională”. Constatarea aceasta este ilustrată prin evoluţia noţiunii de naţiune română, precum şi prin interferenţa aspectelor sociale şi naţionale cu ocazia înfiinţării graniţei militare în Transilvania.

11/09/2015

Acromegalia

Acromegalia este o boală hormonală provocată de hipersecreția hormonului somatotrop. Se întâlnește după pubertate și este caracterizată prin creșterea exagerată a oaselor feței, a mandibulei, a oaselor late, în general, dar și îngroșarea buzelor, creșterea viscerelor (inimă, ficat, rinichi, limbă) și alungirea exagerată a mâinilor și picioarelor. 
Acromegalia” este un cuvânt grecesc care înseamnă „creşterea extremităţilor”. Persoanele care suferă de această boală constată că inelele nu li se mai potrivesc sau că pantofii nu-i mai încap. Creşterea membrelor apare atunci când o tumoare de pe glanda hipofiză produce hormoni de creştere în exces. De cele mai multe ori, tumoarea constă într-un adenom, care nu este malign. 
Etiologie: 
Se datoriaza unei hipersecretii de hormon de crestere somatotrop(STH),cauzata de un adenom (tumoare benigna)al lobului anterior al hipofizei in 90%  cazuri.Iar restul cazurilor alcatuesc 5%: 
-carcinom de celule somatotrofe(rar intilnite) 
-hiperplazie de celule somatotrofe 
-adenom hipofizar ectopic:sinusul sfenoid,parafaringial,supraselar 
-tumori cu secretie paraneoplazica de hormon somatotrop(pulmon,ovar,sin,pancrias) 

Auzul



In mediul inconjurator, in fiecare secunda,fiecre obect,masini sau lumea vie, etc. produc unde sonore.Adica  niste vibratii ale aerului care urechile noastre le percep si le transforma in senzatii auditieve.

Atunci cand auzim ceva defapt urechia noastra este atinsa de vibratiile undoitoare ale presiunii admosferice. Urechia transforma undele sonore in impulsuri electrice pe care le transmite mai departe la creier, care la randul sau decodifica semnalele.Urechia se obisnuieste treptat cu sunetele, iar cu timpul invatam si sensul acestora.

 Principala intrebare Cum Auzim
Urechia este impartita in trei parti:
          - Urechia exterma
          -  Urechia medie
          -   Urechia interna
 
De urechia externa apartine pavilionul singura componenta vizibila precum si conductorul auditiv. Partea vizibila a urechii numita pavilionul urechii capteaza undele sonore din aer asemenea unei antene parabolice si le tranzmite prin canalul auditiv spre urechia interioara. Undele sonore captate de urechia exterioara trecand prin canalul auditiv exterior pun in miscare membrana timpanica aflata pe intrarea urechii medii.

11/06/2015

Scara Hărții-este raportul dintre mărimea unui obect pe un plan,și marimea reala a acestui obiect.




Înainte de a învăţa să ne jucăm de-a viaţa, învăţăm să ne jucăm de-a şcoala

Mișcări de rotație

Mișcări de rotație-Pământul face o rotație deplină în jurul axei sale în timp de 23ore(h) 56min. 4s. Mișcare are loc de la West la Est. Viteza de rotație a diferitor puncte de pe glob este diferită,viteza maximă este la ecuoator(465m/s),ear la poli este egală cu zero.

Dovezi:experimentul lui Foucault este cea mai convingătore dovadă a că pamântul se rotește.Foucault a construit un pednul în cea mai înaltă cladire din Paris.În timpul ondulatiilor pendulu se abătea spre dreapta. În realitate, pendulu ramîne sa oscileze înacelaș plan,clădirea își schimbă pozițiea împreună cu pămîntul.

Consecințe;Devierea corpurilor ce se mișcă pe orizontal.Orice corp în mișcare se abate de la direcțiea inițială în emisfera boreală spre dreapta,iar în cea australiană spre stînga.
Turtirea pămîtului la poli și bombarea la ecuator.Acesta se produce datorita apariței centrifuge.
Mareele sunt determinate de acțiunea froței de a tracție a Lunii și a Sorelui,ciclitatea mareelor fiind o consecință mișcării de rotație.
Succesiunea zilei și  a nopții.Pe partea luminată de soare este ziuă,iar pe partea opusă este noapte,alternarea acestora datorîndu-se expunerii succesive a razelor solare a diferitor paăți ale pamîntului.

11/05/2015

HIV (din istorie)

Povestea începe în 1921, undeva între râul Sanaga din Camerun şi râul Congo, unde un virus pare să fi fost transmis de la o maimuţă din jungla Africii Centrale către un birocrat care a părăsit Zairul pentru a pleca acasă în Haiti. Acest lucru s-a întâmplat cu 60 de ani înainte ca virusul să fie detectat, relatează The New York Times.
Despre SIDA a început să se vorbească în 1981, atunci când un homosexual american s-a îmbolnăvit de un tip foarte rar de pneumonie. În „Originile SIDA", publicată săptămâna trecută de către Cambridge University Press, Dr. Jaques Pepin, un specialist în boli infecţioase de la Universitatea Sherbrooke din Quebec, vorbeşte pe larg despre acest subiect.
Când a apărut?La începutul secolului trecut, politicile autorităţilor din coloniile belgiene şi franceze au dus la declanşarea unui fenoment nedorit: un virus fragil care a infectat câţiva cimpanzei s-a strecurat în sângele unor vânători. Însă un lanţ de cauze favorizante a dus la răspândirea acestui virus: campaniile de sănătate, cartierele roşii, transfuziile de sânge şi turismul sexual. Fără toate acestea, virusul nu ar fi devenit ceea ce este astăzi: un pelerin sumbru, aflat deasupra a peste 62 de milioane de victime, decedate sau încă în viaţă.
La începutul anilor '80, Jaques Pepin era un tânăr doctor care se lupta într-un spital din Nioki, în Zair, cu o epidemie de „boala somnului". Virusul HIV era necunoscut în acea perioadă, însă munca sa i-a oferit câteva indicii care l-au ajutat ulterior în cercetările sale.
Dr. Pepin a admis că ar fi putut infecta, fără să vrea, câţiva pacienţi. În mod normal, seringile folosite în Nioki erau sterilizate în autoclava spitalului. Dar curentul electric se oprea de multe ori, iar asistentele sterilizau seringile prin fierbere. „Şi nu eram foarte atent la acest proces", a declarat el într-un interviu.
Ulterior, Jaques Pepin a lucrat în Guinea-Bissau, unde a cercetat virusul HIV-2, care este asemănător virusului HIV-1, dar este mai blând şi mai greu de transmis, astfel încât bolnavii puteau trăi cu el câteva zeci de ani. Observând că virusul este mai răspândit în rândul bătrânilor, el a concluzionat că trebuie să fi existat alte modalităţi de transmitere decât cele sexuale. Prin urmare, Dr. Pepin suspecteazăcampaniile agresive pe care medicii din colonii le-au purtat împotriva sifilisului, frambeziei, leprei, tuberculozei şi altor boli, până în momentul dobândirii independenţei din anii '60. Ei au folosit injecţiile, deoarece antibioticele sub formă de pilule se găseau foarte greu sau erau foarte scumpe.

10/29/2015

Ce este dementa?

Ce este dementa?
Inaintarea in varsta aduce cu sine, in afara de intelepciune si experienta, o slabire a intregului organism cu predispozitie pentru numeroase afectiuni, unele specifice varstei inaintate.
Dementa este definita ca o stare de regresie intelectuala globala, odeteriorare progresiva cu evolutie cronica.
Factorii de risc care contribuie la aparitia dementei includ:
- varsta inaintata;
- traumatismele cranio-cerebrale;
- niveluri crescute de colesterol;
- prezenta in familie a unei persoane afectate de dementa ;
- sexul feminin;
- stimulare intelectuala scazuta.
Oricare ar fi cauza care determina aparitia dementei, aceasta se manifesta prin tulburari de memorie si atentie, tulburari devorbire si coordonare a miscarilor, de recunoastere a obiectelor sau persoanelor, tulburari de comportament.
Cauzele dementei
Degenerarea neuronilor constituie substratul aparitiei dementei, prin pierderea functiilor acestora. Cauzele care determina aparitiadementei sunt:
- boala Alzheimer;
- boala vasculara (atacuri vasculare cerebrale);
- boala Parkinson;
- boala Huntington;
- dementa fronto-temporala;
- dementa cu ‘'corpi Lewy'';
- schizofrenia ;
- dementa din infectia cu HIV;
- dementa post-traumatica;
- dementa indusa de substante (droguri, medicamente, alcool, toxine).
Semnele si simptomele dementei
Alterarea functiei neuronilor isi are ecou in gandirea, memoria,comportamentul persoanei afectate de dementa. Semnelesi simptomele care apar indementa sunt:
- dificultatea de a seconcentra;
- persoana afectata nu isigaseste cuvintele potrivite, nu isi aminteste nume proprii;
- diminuarea puterii deconcentrare;
- dificultate in coordonarea miscarilor (afazie );
- dificultate in a-si aminti date importante, evenimente din trecut;
- anxietate ;
- depresie;
- agitatie, iritabilitate;

10/27/2015

COMUNICAREA

COMUNICAREA-este un ansamblu de cuvinte si gesturiprin intermediul carora se transmite si se primesc mesaje.F-LE COMUNICARI-Intalegerea si cunoasterea,dezvoltarea unor relati consistente,influenta.TIPURILE DE COMUNICARE-1)IN FUNCTIE DE GRADUL DE OFICIALIZARE:formala,informal.2)IN F-IE DE LIMBAJUL UTILIZAT:verbal a,nonvervala,paraverbala.3)IN  F-IE  DE NIVELUL COMUNICARI:intrapersonala,de grup,publica,de masa4)IN F-IE DE DISTANTA DINTRE INTERLOCUTORI:apropiata,directa,indirect sau mediate.BARIERILE :1diferenta de perceptive,2concluzi grabite,3lipsa de cunoastere,4lipsa de interes al interlocuitorului fata de mesaj,5dificultati de exprimare,6steriotipuri,7emotile puternice atit al emitatorului cit si ale receptorului,8lipsa de incredere a intrlocutorului.COMUNICAREA  NONVERBALA-limbajul trupului,comunicarea prin contactul visual,atingerea,pozitiea corpului,gesturile,mimica,pantomime.COMUNICAREA VERBALA-se realizaza prin intermediul cuvintelor (vorbite,scrise)in comunicarea verb.sunt importante calitatile vocii:mecanismul,volumul,directiea,accentual,viteza,pauza.STILURI DE COMUNICARE: Stilul directive-Atunci când cel care comunica are cunostinte si competente superioare în domeniul aflat în discutie si interlocutorul îi recunoaste aceasta superioritate. Stilul egalitarist-Atunci când liderul urmareste sa construiasca spiritul de echipa si sa întareasca întelegerea si apropierea dintre membri echipei; Stilul structurativ-Este foarte util în medii complexe. Conflictul –reprezinta un dezacord intre persoanele ce comunica referitor la un obect idée sentimente sau pers.incompatibilitatea perceputa a unor actiuni sau scopuri.CLASIFICAREA SURSELOR DE CONFLICT:1Obectele trebuintilor vitale,2diferenta de valori,3diferenta de perceptive de intalegere a unor fenomene,evenimente idei,4resurse limitate.5diferenta de interes.6trebuintele pshiologice.METODELE DE SOLUTIONARE A CONFLICUTLUI:Indirecte;contactele bazate pe egalitate,relati de prietenie,solutionarea unor problem commune,tratative,concilieria.D irect-epuizarea sentimentelor,compensarea emotilor,implicarea unei terti autoritati,exteorizaria agresivitati.

10/26/2015

Combustie


Combustile  pot fi cauzate de foc, substanţe calde sau expunere la soare factori ce determină leziuni ale pielii care sunt grave fie prin întinderea pesuprafaţă corporală fie prin profunzimea leziunii produse.
 În cazul celor ca au suferit arsuri se iau aceleaşi măsuri ca în cazuloricărei leziuni:
este obligatorie verificarea şi menţinerea libertăţii căilor aeriene
dacă este necesar se pot efectua manevrele de resuscitarea cardiacă şi/saurespiratorie;
toaleta arsurii;
transportul cât mai rapid la o unitate medicală.
Arsurile de gradul I
 Arsurile de gradul I sunt arsurile în care s-a realizat numai lezarea stratului superficial al pielii.
Cauzele
arsurilor de gradul I. Se produc cel mai frecvent dintre toate tipurile de arsuri ca urmare a:
expunerii la soare;
atingerii de scurtă durată a lichidelor fierbinţi, a apei fierbinţI;

contactului cu aburii.
Simptomatologie
(pot fi prezente toate simptomele de mai jos saunumai unul):
 înroşirea pielii (eritem),
edem al zonei lezate,
durere moderată,
straturile pielii sunt intacte sub arsură (piele fără băşicuţe).
Prim ajutor

10/23/2015

CE ESTE IZONIAZIDĂ ANTIBIOTICE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ


Izoniazida este un antibiotic utilizat în tratamentul tuberculozei împreună cu alte medicamente:
-tratamentul tuberculozei active pulmonare sau extrapulmonare;
-tratamentul primo-infecţiei tuberculoase simptomatice.
-în mod excepţional, în tratamentul infecţiilor micobacteriene atipice sensibile (sensibilitate
determinată prin concentraţia minimă inhibitorie). Acest tratament se bazează pe o asociere de
antibiotice active.
-chimioprofilaxia infecţiei tuberculoase
Tratamentul tuberculozei pulmonare şi extrapulmonare (în asociere cu alte chimioterapice
antituberculoase).
Adulţi: doza recomandată este de 4-5 mg izoniazidă/kg şi zi, la începutul tratamentului, fără a depăşi
300 mg/zi.
Copii: doza recomandată este de 5-10 mg izoniazidă/kg şi zi, la începutul tratamentului, fără a depăşi
300 mg/zi.
În caz de insuficienţă hepatică se va reduce doza.
În caz de insuficienţă renală severă, se recomandă a nu se depăşi 300 mg izoniazidă/zi. Se va ţine cont
de clearance-ul de creatinină:
Clearance de creatinină ml/min Doze Frecvenţa
10-50 300 mg La fiecare 24 de ore
<10 200 mg La fiecare 24 de ore
În cazul insuficienţei renale severe, la pacienţii dializaţi, izoniazida se va administra la sfârşitul
şedinţei de hemodializă (vezi şi pct. Utilizarea altor medicamente)
Izoniazida se va administra oral, într-o singură priză, dimineaţa, cu 30 de minute înainte de masă.
Isoniazida este utilizată şi în chimioprofilaxie.
Chimioprofilaxia constă în monoterapie cu izoniazidă, administrată zilnic (7/7) în doză de 10 mg/kg şi
zi sau de 200 mg/m2 suprafaţă corporală la copii şi de 5 mg/Kg şi zi la adulţi, (maxim 300 mg/zi) timp
de cel puţin 6 luni.
REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Izoniazidă Antibiotice poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Care este modul de aplicare a sancţiunilor disciplinare ?


Angajatorul este în drept să aplice măsurile de răspundere disciplinară doar în cazul comiterii
de către salariat a încălcărilor disciplinare manifestate prin nexecutare sau executare
nesatisfăcătoare a obligaţiunilor sale funcţionale. Respectiv, pentru delictele comise în timpul
liber salariatul nu poate fi tras la răspundere disciplinară.
 Condiţiile şi modul de aplicare a sancţiunilor disciplinare sînt prevăzute de art.206 -211 din            
CM.
Angajatorul este obligat să respecte următoarele condiţii:
1. pentru aceeaşi abatere disciplinară nu se poate aplica decît o singură sancţiune;
2. să ţină cont de gravitatea abaterii disciplinare comise şi alte circumstanţe obiective;
3. sancţiunea se aplică de către organul căruia i se atribuie dreptul de angajare a salariatului
respectiv;
4. pînă la aplicarea sancţiunii să ceară de la salariat o  explicaţie scrisă privind fapta comisă.
Refuzul de a prezenta explicaţia cerută se consemnează într-un proces-verbal semnat de un
reprezentant al angajatorului şi un reprezentant al salariaţilor (sindicatului);
5. sancţiunea se aplică, de regulă, imediat după constatarea abaterii disciplinare, dar nu mai
tîrziu de o lună din ziua constatării ei, fără a lua în calcul timpul aflării salariatului în concediul
anual de odihnă, în concediul de studii sau în concediul medical;

Un colțișor de Rai din R.M (rezervaţia ştiinţifică Pădurea Domnească)

Pădurea Domnească este acel dar de la Dumnezeu  care face melegurile Repubicii Moldova un adevărat paradis al naturii
. E uimitor să vezi atîtea perle naturale adunate într-un singur loc şi unde mai pui că majoritatea sunt unice în Europa.Cel mai mult m-a impresionat reciful coralier Cheile Butești care se află la intrarea în satul cu acelaş nume. Budeştenii sunt foarte mîndri de el, e cartea lor de vizită cu care întîmpină fiecare oaspete pentru că Cheile Butești sau „portile satului” cum le mai numesc sătenii le puteţi vedea chiar la intrarea în sat.Te minunezi numai cînd o zăresti, dar dacă mai ai un ghid lîngă tine cum este Sergiu Bucataru care ne-a lăsat fără cuvinte atunci cînd ne-a mărturisit că acest monument natural are o lungime de 2 km şi o vechime de 20 milioane de ani, atunci să ştii că această mini calatorie o să te uimească întradevăr.
Peștera de la Butești.
Cheile Butești, această formaţiune calcaroasă este formată din schelete de corali ,moluşte, scoici şi alge, animale și organisme marine, care umpleau marea Sarmatică acum 20 milioane de ani. Pentru a admira astfel de recifi coralieri trebuie să alegi între Moldova şi Australia. Dece aţi alege Moldova? Pentru că e la voi acasă, dar şi pentru că în Australia trebuie să te scufunzi pentru ai vedea Nu departe de „Cheile Buteştilor ” se află un alt monument natural ce impresionează prin dimensiunile sale. Este vorba despre „Stînca Mare” care este cel mai înalt monument natural din Republica

Cancerul (satitstica din Moldova)

Tot mai mulți moldoveni se îmbolnăvesc de cancer. Cifrele sunt în creștere deja de mai mulți ani consecutiv. Astfel, dacă în 2012 numărul total al cazurilor noi depistate era de 8.204, cu un an mai târziu această cifră a crescut până la 8.441. Cele mai frecvente tumori maligne în rândul populației Republicii Moldova sunt cancerul colorectal, cancerul la sân, pulmonar și de piele.
Potrivit statisticilor, din totalul moldovenilor afectați de cancer, peste 12 la sută suferă de cancer colorectal. În 2012, peste 1.100 de persoane au fost diagnosticate cu acest tip de cancer, cei mai afectați fiind bărbații. Cauzele apariției acestei maladii sut necunoscute, însă specialiștii spun că factorii de risc în ceea ce privește cancerul colorectal sunt vârsta înaintată și factorul genetic.
„Riscul crește considerabil după 50 de ani și este mai mare în cazul în care cineva din familie a dezvoltat acest tip de cancer sau dacă persoana are polipi rectali. Asta însă nu înseamnă că dacă tatăl a avut această maladie, neapărat și fiul va primi același diagnostic”, explică Vasile Jovmir, preşedintele comisiei de profil oncologic a Ministerului Sănătăţii.
Modul de viață a unei persoane influențează apariția maladiei oncologice, mai afirmă specialistul.
„Un regim alimentar bogat în calorii și sărac în vitamine și minerale, crește riscul apariției cancerului colorectal. Totodată, sedentarismul, lipsa exercițiilor fizice, asociate deseori și cu obezitatea, contribuie la dezvoltarea acestei maladii”, mai adaugă specialistul.
Al doilea cel mai frecvent tip de cancer depistat la populația Republicii Moldova este cancerul la sân. Acesta constituie 11,5 la sută din totalul tumorilor maligne diagnosticate, anul trecut fiind depistați 970 de pacienți. Acest tip de cancer afectează în mare parte femeile, însă există și cazuri când și bărbații dezvoltă cancer la sân. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2012, în Republica Moldova au fost depistați cu cancer mamar 12 bărbați.

10/22/2015

BRONSITA ACUTA


Este o afectiune acuta a arborelui traheobronsic ce se manifesta printr-un process inflamator-endematos difuz,interesind preferential mucoasa si submucoasa bronsica,cu antrenare,in cazuri grave de asemenea si a tesuturilor mai adinci ale peretelui bronsic.
ETIOLOGIE:
Invadare microbiana  autogena,hematogena,limfogena,infectii virotice(gripa,ornitoja,pojar)sau bacteriene acute sau cornice(provocat de streptococci,poeumococi)
Interventia unor agenti chimici,mecanici,toxici sau alergizanti,inhalarea aerului prea rece sau fierbinte.
SEMNELE CLINICE:
Febra moderata,frisoan,cefalee,dureri muscular indeterminate,slabiciune generala,indispozitie,dispnee usoara,durere retrosternala nepronuntata,tuseala inceput uscata chinuitoare,devine mai apoi productiva,pielea uscata,ferbinte,ochii lucitori,respiratie aspra si raluri uscate.
EXPLORARI PARACLINICE:
Examenul singelui periferic-leucocitozaneutrofila moderata si accelerarea VSH.Examenul sputei-diversa flora bacteriana,epiteliu cilindric,eozinofile.Examenul radiologi,Examenul respiratiei pulmonare-micsorarea moderata a capacitatii vitale si ventilatiei maxime.
DIETOTERAPIA:
Normocaloric,echilibrat,variat,vitaminizat si fragmentat;
Sunt interzise condimente si produsele iritante,fumatul,alcoolul,Berea;
Recomandate bauturi calde in cantitati mari,ceai cu flori de tei,cu zmeura sau coacaza neagra,lapte ferbinte.
Remedii antitusive,mucolitice,expectorante si bronholitice:libexin(100mg compr.),berotec,eufilina,efedrina,inhalipt
Anntibacterian-dicloxacilina(250mg compr.)sulfamanometoxina(500mg compr).
PROFILAXIE:
Calirea sistematica a organismului-bai de aer la o temperature rational descrescinda.
Respectaria unui regim de viata si munca-excluderea fumatului active sau pasiv,alcoolului,limitarea in regimul alimentar a condimentelor.
Asigurarea permanenta a unei respiratii nazale libere.
Tratarea corecta si radicalab a afectiunilor respiratorii acute,in special ale organelor respiratorii superioare,precum si ale sinusurilor paranaza.

Boala Parkinson

Boala Parkinson este o maladie ce aparține unui grup de afecțiuni reunite sub numele de tulburări ale sistemului motor, boli ce apar ca rezultat al distrugerii celulelor cerebrale producǎtoare de dopaminǎ. Cele patru simptome principale ale bolii sunt tremurul, rigiditatea, instabilitatea posturală, precum și tulburările de echilibru și coordonare.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta.

Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei ce apare la persoanele in varsta. Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si abilitatii de a efectua activitatile zilnice. Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei observa modificarile la inceput, desi aceste modificari pot fi sesizate si de bolnavi.
Factori de risc
Varsta inaintata este factorul de risc cel mai important. Alti factori de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer sunt:
- istoricul familial de Alzheimer, in special daca boala a aparut la rudele de gradul I (mama, tata, frati) si a aparut la mai multi membrii ai familiei
- prezenta genei pentru apolipoproteina E-4, in special la persoanele din rasa alba sau asiatici, creste riscul de a dezvolta boala Alzeimer
- sindromul Down, o boala genetica ce determina retard mental
- diabetul, o boala ce se insoteste de glicemie crescuta
- terapia hormonala de substitutie. Un studiu recent a demonstrat ca riscul de a dezvolta dementa, inclusiv boala Alzheimer este crescut la femeile de peste 65 de ani care sunt sub terapie substitutiva cu estrogeni si progesteron.
Au mai fost formulate cateva teorii cu privire la cresterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. Aceste teorii includ urmatorii factori:
- fumatul. Unii cercetatori au sugerat ca fumatul ar creste riscul de a dezvolta dementa si boala Alzheimer, dar aceste presupuneri nu au fost confirmate
- lovituri ale regiunii cefalice. Exista probe care sustin ca o lovitura in regiunea cefalica (la cap) urmata de pierdera constientei, poate creste riscul de dezvoltare al bolii Alzheimer mai tarziu. Sansele de a dezvolta boala sunt crescute in cazul in care leziunea este severa si la pacientii cu istoric familial de boala Alzheimer.
- nivele crescute in sange de homocisteina. Homocisteina este un aminoacid prezent in mod obisnuit in cantitati mici in sange. Nivelele crescute ale acestui aminoacid se insotesc de risc crescut de boala cardiaca. Unii cercetatori sustin ca nivelele crescute de homocisteina s-ar asocia si cu un risc crescut de boala Alzheimer. Aceste nivele crecute de homocisteina sunt cauzate de nivelul scazut in sange al vitaminei B12 si acidului folic.
Expunerea zilnica la aluminiu provenit din oale, cani de aluminiu, deodoranti cu aluminiu nu s-a demonstrat ca ar creste riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Cauze
Nu se cunoaste cu siguranta cauza ce provoaca boala Alzeimer, dar ese posibil sa existe mai multe cauze. Cateva din deteriorarile produse la nivelul anumitor zone ale creierului sunt legate de pierderea de mesageri chimici ai neuronilor (neurotransmitatori) in principal acetilcolina, ce permit neuronilor sa functioneze normal.
Nu se stie cu siguranta cauza acestor modificari, dar se fac cercetari pentru a se determina aceasta cauza. Desi majoritatea pacientilor cu boala Alzeimer nu au in istoricul familial aceasta boala, riscul de a face aceasta boala este mai mare in cazul persoanelor ce au un membru al familiei bolnav de Alzheimer.

10/20/2015

Afectiunele supurative locale (Furunculul sau furunculoza)


Furunculul sau furunculoza
   Furunculul constitue o inflamatie acuta supurativa a foliculului pilos si tesuturiloe din jurul lui.Progresind,inflamatiea cuprinde glanda sebacee si tesutul conjunctiv din apropiere.Aceasta inflamatie este provocata mai des de stafilococul auriu si mai rar de stafilococul alb.
    Pelea murdara si microtraumatismul contribute la declansarea afectiunei.Un rol important in aparitiea furunculelor si furunculozei joaca slabirea fortilor protectoare ale organismului in urma afectiunilor cornice epuizate,avitaminozei,diabetului s.a..
    Furunculul si furunculoza sin tuna din cele mai des intilnite afectiuni supurative.
    Modificarile histologice in faza inicipienta se caracterizeaza prin formarea pustule in orificiul foliculului.Pustula contine leucocite neutrofile,un numar mare de stafilococi si fibrin.Mai tirziu stafilococi,coborind in foliculul pilos pina la corpii mamelari si provocind inflamatiea lui,duc la formaria infiltratului inflamator si la ncrozarea ultrioara a tesuturilor din jur.Impreujurul zonei de necrozei tesutului conjunctiv este supus unei lize purulente,in urma cariea se formiaza puroi.Exudantul purulent se acumuliaza sub epiderm,in jurul orificiului follicular,iar apoi impreuna cu dopul necrotic si firul de par destrus ese afara.Din stratul granulos care umple defectul tesuturilor se formiaza cicarticiea.
      Tablou clinic. In jurul firului de par se formiaza o pustule mica cu un infiltrate inflamator mic sub forma de nodul.In aceasta prioada bolnavul simnte un prurit usor si intepator.Peste 24-48 de ore se formiaza un infiltrate inflamator,care ar forma de con si se inalta de asupra nivelului pelii,Peliea de asupra infiltratului se inroseste si devine foarte sensibila la atingere.In virful infiltratului se afla o colectie mica de puroi,avind un punct negru(necroza) in centru.Mai tirziu pustule se sparge de obicei si se usuca,peste 3-7 zile infiltratul este supus unei lize purulente,iar tesuturile necrotizate impreuna cu resturile firului de par sint eliminate impreuna cu puroiul.Plaga supurativa aparuta se curate se imple cu tesut granulos si se vindeca.Dupa eliminaria puroiului edemul si infiltratia din jurul plagi diminuiaza cu incetul,dureria dispare.In locul inflamatiei ramine o cicatrice mica,albicioase,putin excavate.

Republica Moldova din punct de vedre Istoric și Politic

Republica Moldova este un stat situat în estul Europei, între România (vest) şi Ucraina (est). Frontiera cu România urmează aproape în întregime râul Prut şi pe o distanţă foarte scurtă Dunărea. Republica Moldova are ieşire la Dunăre pe o fâşie de 200 m la extrema sa sudică (Giurgiuleşti).În partea estica se afă rîul Nistru care despare acest stat de Ucraina pe o distanță foarte mare.Limba de stat este limba Romînă.

Republica Moldova are un teritoriu în stânga Nistrului (Transnistria), locuit în majoritate de moldoveni (42%), si în proporţii relativ egale de ruşi şi ucraineni. Acesta este o rămăşiţă a RSSA Moldoveneşti din perioada interbelică. În 1990, odată cu izbucnirea conflictului din Transnistria, autorităţile de la Chişinău au pierdut controlul acestei regiuni, care şi-a autoproclamat independenţa sub numele de Republica Moldovenească Nistreană.

În antichitate, teritoriul Moldovei era locuit de daci. Situată pe o rută strategică între Asia şi Europa, Moldova a fost invadată pe parcursul istoriei de diverse popoare, printre care amintim locuitorii Rusiei kievene şi mongolii.
În Evul Mediu viitoarea provincie Basarabia (care cuprindea iniţial sudul actualei Basarabii cunoscut şi ca Bugeac), apoi partea dintre Prut şi Nistru a Moldovei şi Ţinutul Herţei) constituia partea estică a Ţării Moldovei. În secolul al XVI-lea, Principatul Moldova a trecut sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Ulterior, prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, Basarabia a intrat în componenţa Imperiului Rus.
Republica Moldova s-a aflat sub ocupaţie rusească în perioada 1812-1918, iar între 1940 şi 1991 a fost din nou ocupată si încorporată în cadrul Uniunii Sovetice. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent.

10/19/2015

Criteri de baza ale Bulgariei


Din punct de vedere Geografic

 Bulgariea este un stat din sud-estul europii, cu suprafța de 110 911 km2,numarul de locuitori conform recesămîtului din anul 2007 este de 7 364 570, în scădere maximă(1989 cca 9milioane).

  • Capitala-Sofia
  • Limba de stat-Bulgară
  • Naționalitpți-Bulgari,macedonieni,turci,romîni,etc.
  • Înparțire administrativă-27 regiuni și o regiune meropolitană a capitalei( Sofia)
  • La hotare se învecinează cu-Romania,Turcia,Grecia,Igoslavia și are eșire la M. Negră.


Din punct de vedere Econonic

Categorii de teren: agricol 4 538 000 ha (40,9%), pasuni 1 147 000 ha (10,4%), paduri 3 599 000 ha (32,5%).

Resurse: - grau, porumb, orez, legume, zarzavaturi, tutun, floarea soarelui, in, canepa, bumbac, trandafiri, fructe proaspete si uscate, struguri, vin, lemn, ovine, caprine, bovine, porcine, pasari, carne, piei, oua, miere, viermi de matase;
- carbune, plumb, zinc, crom, mangan, petrol, bauxita, uraniu ;
- energie electrica, otel, fonta, locomotive si vagoane, articole mecanice, constructii navale, textile (bumbac, matase, lana), covoare, ingrasaminte chimice, soda caustica, ciment, articole de cauciuc, celuloza, tigarete, ulei de trandafir, zahar, alcool, produse lactate, conserve de fructe si legume.
Export: tutun, fructe, legume si zarzavaturi, ulei de trandafir, vin, oua, orez, minereuri.
Comunicatii: cai ferate 5 760 km, din care 443 km linii inguste; autovehicule 36 000 (1966), flota comerciala 177100 t (1964).
Moneda: 1 Leva

Din Istorie

In anul 1878, ca urmare a razboiului ruso-româno-turc, Bulgaria obtine eliberarea de sub ocupatia otomana, devenind principat autonom, iar in 1908 se declara regat independent. Republica populara proclamata la 15 septembrie 1946.

Pljă Însortă (Sunny Beach)

Pljă Însortă (Sunny Beach)

Sunny Beach este cea mai mare și recunoscuta stațiune turistică din estul Bulgariei.Această stațiune se intide pe litoralul Mării Negre, pe o lungime de cca 10km lungime si doar 100m lațime. Situat intre orașele Varna (90km) și Burgas (35km).


Studiul actual
Dupa prabușirea Uniunii Sovetice, Bulgaria a devenit un stata independet.Prin acest fapt stațiunea a îceput să se dezvolte foarte rapid.Avînd învedere ca partea centrala era deja constuită, principalul domeniu de construcție a fost mutat spre nord. Aici au fost construite hoteluri,restoarnte și cluburi de noapte mai moderne de unde și vine problema că in partea nordica este mai costisitoare decît partea centrală.
Stațiunea Sunny Beach a fost dstinsa cu Blue Flag (certificatul de calitate al plaje, stabilit de Comisia Europeană pentru Mediu și regiunile acordate anual pe baza rezultatelor de testare puritatea apă și nisip).
Plaja este proectată pentru uz public și nu conține secțiuni inchise. Stațiune este desparțita de litoral doar printr o stradă pietonală.Plaja este permanent curațată,dealungul plajei sunt șezlongurile supt umbra umbrelelor care pot fi rezervate pe o zi  la pretul de 8 liveni. Puteți sta gratuit in fața zonelor taxate,chear linga apa sau in spate la 3-10m de apa.Litoralul este acoperit cu un nesip fin galben.

Din Istorie

Sunny Beach a fost un proec al anului 1957, care peste un an a fost adoptat de Consiliul de Miniștri al Bulgariei (30 iunie 1958). Înafară de numarul mare de hotelr a fost creat și un proect de inverzire a stațiunei.  Complexul livrat 550.000 de metri cubi de sol fertil, plantate 300.000 conifere și foioase, arbuști ornamentali 770.000, 100.000 de trandafiri.
În perioada Sovetica a fost de perstigiu pentru a trimite copii sau de a veni cu toata familea.
În perioada de 1959-1988 ani. Sunny Beach odihnit 7,699,100 de oameni., Inclusiv 5,162,600 turiști străini și 2,536,590 cetățeni bulgari. În 1989 au fost 108 de hoteluri Sunny Beach (27 000 de locuri) și 130 de restaurante, multe atracții, cluburi de noapte, cafenele, baruri și discoteci.

Cele mai apropiate aeroportui și gari sunt Varna și  Nisbar
Cele mai vizitate hoteluri:Hotel Royal Palace Helena Sands 5*;Hotel Planeta 4*;Hotel Majestic 4*;Hotel Primasol Strandja 3*

10/18/2015

Ce este soarele defapt și de cît timp ne incalzește?

Ce este soarele defapt și de cît timp ne incalzește?

Soarele nuste altceva decît o stea din unuvers.

E greu de crezut dar tot are un început și un sfîrșit ca ziua și noaptea. Așa a inceput o dată să lumineze și sa incalzească Pamîntul nostru,sau poate ca planetele nici nu erau pea tunci.Dar aceasta nu e întrebarea principală.
Cînd anume a inceput a lumina soarele?

Apocalipsa din cer
Conform calculelor omenilor de ștință, Sorele este o stea de vîrstă medie in comparație cu restu stelelor din univers.Cercetătorii presupun ca vîrsta sorelui este paroximativ de 4.5miliarde de ani

Faptul ca de lungul miliardelor de ani care trăește o stea ca soarele,ele își  consumă hidrogenul din interiorul lor,asta insemnîd că ele puțin își modifica proporțiile(mărimea).

În trezent soarele este mai ferbinte cu aproximativ de 300ori,și mai mare cu 6%mai mare decît la mometul apariției sale.Omenii de știință ne aduc la cunoștință, că dacă sorele va atinge vîrsta de circa 7miliarde de ani,el va creste dar va fi mult mai rece,era la vîrsta de 10miliarde de ani atmosfera lui va ajunge pina la Terra, și va trece în clasa steleor giganți roșii.

Ear peste zeci de miliarde de ani, soarele va ajunge o stea din clasa piticelor albe.
și nu va semana deloc cu soarele pe care îl cunoaștem noi.

Munţii Alpi


Munţii Alpi

Munţii Alpi se întind pe o suprafaţa  imensă a Europei cca 1200 de km. Datorită acestei lungimi imense ei străbat 8 tari( Lichtenstein;Monaco;Slovenia;Austria;Elveţia;Italia;Franţa;Germania).
Ei au o formă arcuita (curbata haioasa)din cauza că la formarea lor au  întîlnit în fața lor blocuri tectonice foarte dure.Cel mai înalt vîrf din alpi este Mont Blanc cu inaltimea de aproximativ        4 808m.(cunoscut și supt numele de La Dame Blanche''Doamna Albă''),dupa care unrmeaza vîrfurile Mont Pelvoux;Gran Paradiso;Finsteraahorn,etc.Din punct de vedere geologic muntii Alpi prezinta o zona cristalina centrala , flancata de o zona predominant calcaroasa si de o zona greso-sistoasa.


  • Munții Alpi și ghețarii lor.

În acești munți exista 3191de ghețari,cel mai mare avînd cca 87km pătrați.Efectul de pleistocena a format cel mai mare complex glaciar din Europa.Este de remarcat ca peste 1000de ghețari sunt in Elveția.


  • Clima 

Climatul alpin prezinta variatii termice diurne care se accentueaza odata cu urcarea in altitudine.In timpul iernii inversiunile de temperatura sunt frecvente., zonele depresionare fiind mai reci.Un vant caracteristic pentru muntii Alpi este foehnul.

Pantera Neagră

Pantera neagă

Pantera neagă nu este altceva decit un leopard cu tarsaturi speciale, adica are doar o singura culoare(neagara).Acesta este și motuvul pentru care sa numit pantera neagară.Dăca încercăm sa le comparăm cu familia lor(lioparzii) ele sunt ami agresive, prin faptul ca nu au frică de oameni, ele
permanet se apropie la distante mici de turisti, civilizatii din preajma unde abiteaza aceste feline și pot ataca cu ușurință.

Pantera Neagră
Aceste animale sunt unele dintre cele mai furumoase și grațioase. În cele mai multe cazuri lungimea corpului ajunge de la 91  pina la 180 cm, avînd o coadă extralungă 75-110cm le face si mai agresive. Greutatea este deobicei 32-40kg, dar în unele cazuri depășește 100kg. Ele se întîlnesc în țarile tropicale,în deosebi pe insula Java. Prin faptul că panterele negre se incrucisează doar între ele unii zoologici afirma că acest fapt în viito le va separa de familiea lor adica de leoparzi creinduse o specie aparte.

Panterele adesea ori locueste in apropierea așezrilor umane, ele incep  vinatul noaptea.Faptul că au posibilitate de a se cățara ușor și perfect în copaci,ușor le cad în pradă maimuțele.Ele dor pe ramurile copacilor atîrnate cu piceoarele în jos.Cînd își prind harna pe teritoriu deschis o trag în copac pentru a evita lupta cu leii si hienele.

Pantera-Pradatoare excelenta. Faptul ca au un simț bine dezvoltat,culoarea neagră le permite ushor să vîneze noaptea păstrînduse nevizibile. Acestea feline au în minte multe trasaturi de pisică jucăușă și bînă acest faptî le face jalnice, de exeplu daca ar trece un copil mic pe linga nasul lor nu vor reacționa nici cun rau. Dar daca este înfometa ușor se strecură in orașele sau satele din apropiere și poate năpadi in dormitorul omninilor î timp ce acește dorm spre deosebire de lei sau tigri care pot năpadi in orce oara a zilei.
Puma din estul Statelor Unite 

Puma din estul Statelor Unite 
 Acest animal a fost  declarată recent dispărută definitiv de pe teritoriul american, aflînd-se pe lista speciilor pe cale de dispariţie încă din anul 1973. Aceasta relină frumoasă, cu blană de o culoare maro-roşcat era cunoscută si sub denumirea de leu de munte. A fost văzută pentru ultima oară în anul 1930, toate celelalte apariţii ulterioare dovedindu-se a fi pisici eliberate de oameni, după ce si-au împărat alte animale de companie. Acest pisica uimitoare o puteai întîlni în 21 de state ale estul Americii  , în prezent negăsind-se în niciunul dintre acestea. În anii 1700 si 1800 animalul a fost intensiv vînat,din cauza ca  blană lor  fiind foarte preţioasă.

Exista, totuşi, si o mica speriată, ca un asterisc la ştirea dispariţiei pumei estică americane. Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu genetic si cred ca este posibil ca aceasta sa fi fost greşit clasificata, ca subspecie a pumei de vest (Felis concolor). Dacă asa stau lucrurile, atunci este posibil sa fie introdusă în natura.

Specialistii serviciului American Fish and Wildlife Service (FWS) au recomandat, acum, ca sub speciile pumei estice americane sa nu mai figureze pe lista animalelor amenintate cu dispariţia. Decizia nu încetează statutul panterei de Florida, o alta subspecie de feline care se afla pe lista animalelor în lista pe cale de disparitie.

Caraterizarea personajului : Ciobanul moldovean(personaju principal)

Caraterizarea personajului : Ciobanul moldovean(personaju principal)

 Personajul principal al baladei populare “Miorita” este ciobanul moldovean. El apare in toate momentele subiectului fiind caracterizat direct si indirect.Frumustea fizica a ciobanului rezulta din caracterizarea directa. Portretul fizic este izvorat din imaginatia arsa de dor a maicutei care isi cauta cu disperare fiul.

 Mandru ciobanel Tras printr-un inel;
 Fetisoara lui -Spuma laptelui ;
 Mustacioara lui -Spicul graului ;
 Perisorul lui -Pana corbului ;
 Ochisorii lui -mura campului;.

Frumusetea fizica a ciobanului moldovean este sugerata printr-o insusire de metafore si prin amologii cu elementele naturii fetisoara lui -spuma laptelui ; ,mustacioara lui -spicul graului.
Porteretul moral rezulta din caracterizarea indirecta ganduri, atitudini, vorbe. O prima trasatura a prsonajului o reprezinta harnicia .
“Are oi mai multe mandre si cornute si cai invatati si caini mai barbati” cea ce il caracterizeaza pe ciobanul moldovean este dragostea pentru meseria sa, dragostea pentru natura.Cand mioara ii aduce vestea complotului, ciobanul isi face un lung testament si isi exprima in primul rand , dorinta de a fi inmormantat in mijlocul naturii “In dosul stanii” pentru a fii in preajma oilor sale dragi ciobanul o roaga pe mioara sai puna la cap trei fluiere “Fluieras de fag-Mult zice cu drag; Fluieras de os-Mult zice duios; Fluiras de soc-Mult zice cu foc”.Fiecare dintre aceste fluiere este purtatorul unui simbol: -Fagul simbolizeaza harnicia,frumusetea,puterea de a rezista in fata furtunii, in timp ce socul simbolizeaza gingasia, sensibilitatea, fragilitatea.

6/04/2015

Octavian Goga, mesianismul poeziei

                                              

                O. Goga a fost un poet militant, un poet social, care uita de propriile-i necazuri, fiind chinuit de durerile celor multi si oprimati. Figura bardului de la Rasinari se incheaga însa nu numai din aceste versuri, ci din intreaga lui opera. Desi în poezia lui îsi fac loc si unele sentimente intime, totusi privita în ansamblu creatia în versuri a lui Goga reflecta atitudinea poetului cetatean,cum de altfel l-au apreciat si contemporanii: “traind pe pamânt si între semenii lui, lupta pentru idealurile acestora, cânta luptând si lupta cântând.” (Al. Vlahuta)
                Goga a intentionat sa faca o adevarata monografie lirica a satului ardelean. Intentia sa avea la baza o cunoastere directa si complexa a realitatilor satului din Transilvania de la sfârsitul secolului trecut si inceputul celui actual, apasat de subjugarea sociala si nationala.
                Goga se deosebeste, ca viziune totalizanta asupra satului, de unii predecesori. Acesta o marturiseste el însusi: “Eu am vazut în taran un om chinuit al pamântului; n-am putut sa-l vad în acea atmosfera în care l-a vazut Alecsandri în pastelurile sale si nici n-am putut sa-l vad incadrat în acea lumina si veselie a lui Cosbuc”. Goga a urmarit din frageda copilarie viata satului în toata complexitatea ei, cu toate figurile lui reprezentative. A fost martorul framântarilor taranilor, de la botez pâna la coborârea în pamint. Sufletul a vibrat la toate durerile satului, scrisul lui devenind, în tot ce este mai temeinic în creatia poetului “cântarea patimirii noastre”. Caci în poeziile lui Goga, mai cu seama în primul volum , nu este vorba de o durere individuala, particulara a poetului sau a unei persoane oarecare, ci de durerile traite de satul transilvanean de-a lungul zbuciumatei sale istorii. Starea de lucruri grea, cunoscuta_ nemijlocit de poet, trezea un sentiment de protest, ceea ce l-a si determinat pe Goga sa afirme: “m-am nascut cu pumni strânsi, sufletul meu s-a organizat din primul moment pentru protestare, pentru revolta, cel mai puternic sentiment care m-a calauzit în viata si din care a derivat si formula mea literara.”. Izvorul acestei revolte este deci o îndelungata asuprire sociala si nationala, care a strivit satul ardelean secole în sir. În poeziile lui Goga apare un sat apasat de nedreptati, cu locuitori continuu framântati de “izbavirea” lor. În acest sens, spre exemplu, poezia De la noi incepe cu urmatoarele versuri pline de vibratie si semnificatie sociala: “Cu fruntea-n tarâna, plângând azi ne vezi, /Din slava, cerescule soare; /Rugamu-ne tie, azi sufletul nostru /Tu lasa-l departe sa zboare. /Trimite si vântul, pribeagul drumet, /El, crainicul boltii albastre, /Sa duca departe, pe aripa lui, /Cuvântul strigarilor noastre”. Aceeasi atitudine de compasiune fata de confratii din mijlocul carora a plecat îsi gaseste expresie artistica si în poezia Asteptare: “Sat din margine de codru, /Revarsat sfios în vale, /Tot mai jalnic cade-amurgul /Peste strasinile tale! /Frunza plopilor pe plaiuri, /Ochii stelelor pe creste, /Rona firelor de iarba /Plâng duioasa ta poveste”.
                Relatia poet-colectivitate rurala este organica, indisolubila, asa cum apare si în poezia Plugarii: “La voi alearga totdeauna /Truditu-mi suflet sa se-nchine; /Voi singuri strajuiti altarul /Nadejdii noastre de mai bine”.

Octavian Goga Noi



                In cadrul dezvoltrii poeziei romneti, Octavian Goga este cel mai autentic continuator al lui Eminescu, nu n sensul imaginaiei epigonice, de felul celei a lui Vlahu i a altora din jurul su, ci n nelesul profund al cuvntului. Prin excelen liric, Goga este, ca i Eminescu, un exponent al poporului. Ceea ce l-ar deosebi de naintaul su ilustru ar fi mesianismul mai accentuat, mai vizibil n expresie, tendina de a striga ca un profet durerile celor de peste munii. n Fragmente autobibliografice (Bucureti, Cartea romneasc, 1934) poetul mrturisea: "Eu, graie structurii mele sufleteti, am crezut ntotdeauna c scriitorul trebuie s fie un lupttor, un deschiztor de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte, un om care filtreaz durerile poporului prin sufletul lui i se transform n trmbi de alarm". ns, de alt parte, plecnd de la Eminescu, Goga a intuit mai mult ca oricare altul valoarea poetic a doinei, a cntecului de jale, murmurat ca pentru sine nsui, dar cu att mai emoionant, mai convingtor, mai omenesc.
                A aprut iniial n revista budapestan Luceafrul, ulterior fiind cuprins n volumul Poezii publicat n 1905.
                Poezia Noi este o doin cult n care tendina, revolta  mpotriva asupririi naionale i sociale a romnilor din Ardeal se transform n art superioar, ntr-un mod surprinztor i original. Foarte greu de analizat (ca i poezia popular), versurile lui Goga vehiculeaz aproape nite concepte: jale, lacrimi, cntece, suferin, patimi, laolalt cu elemente ale naturii, luate de asemenea la nivelul generalitilor, fr nchegarea unei imagini pictorice, individualizatoare: codri verzi de brad, cmpuri de mtas, fluturi, privighetori, Murul, tustrele Criurile, Oltul etc.
                Poezia impresioneaz prin modul spunerii, prin melodia de doin care o strbate de la un capt la altul, legnd aceste concepte ntr-un cntec de jale, ntr-o zicere parc impersonal, ieit din condiia neamului asuprit. Transferul de la persoana I singular la persoana I plural, al lui eu n noi, pare cu totul firesc la ardeleanul Goga. De aici simplitatea de un mare rafinament artistic a acestei compuneri.
                 Ca i n poeziile lui Eminescu, scrise n perioada de maturitate a poetului, linia melodic a versului permite juxtapunerea unui element din natur la o stare sufleteasc:
                                              
La noi sunt codri verzi de brad
i cmpuri de mtas;
La noi atia fluturi sunt,
i-atta jale-n cas.
Privighetori din alte ri
Vin doina s ne-asculte;
La noi sunt cntece i flori
i lacrimi multe, multe...
               

Octavian Goga – Universul poetic


Opera sa este o monografie lirica a satului, a “patimirii noastre”, a istoriei vitrege a neamului sau de plugari din Transilvania.
Activitatea lui Goga se desfasoara intr o vreme in care romanii transilvaneni gemeau sub dubla exploatare nationala si sociala, de unde intelegerea realista a misiunii artei si poetului.
Temperamental, poetul este un revoltat, profet, tribun, cetatean, considera ca: “scriitorul trebuie sa fie un luptator”. Dintr o asemenea convingere s a nascut creatia cu caracter de profesiune de credinta, recomandandu l pe autor ca interpret al nazuintei poporului roman din Transilvania, dar si vestitor al sfarsitului vremurilor vitrege.
Natura este sociala in poezia lui Goga. Umanizata (de exemplu “Noi”) ea personifica suferinta, ca in doina de jale; proiectia ei este simbolica. Relatia dintre tara si om, realizata prin juxtapunerea starilor sufletesti cu elemente care definesc spatiul geografic si etnic al tarii, capata rezonantele grave ale sentimentului de jale al unor tulburatoare nelinisti.
Taranii lui Goga nu au nume. Fiecare insa este parte a aceluiasi destin istoric si individualizeaza, in tablouri si scene memorabile, fiinta neamului sau oropsit.

In limbajul poetic se gasesc multi termeni de provenienta religioasa, cu sens metaforic si functie pur estetica.

6/02/2015

Agresiunea germana in vest

Foretele armatei Germane inspre vest au luoat drumul spre:
-in aprilie 1940 armatele germane au invadat Danemarca si Norvegia , acaparand bazele navale si aeriene ale celor doua state.
-la 9 aprilie Germania debarca in Norvegia chiar daca cu o zi inainte Aliatii minasera apele Norvegiei
-tot la 9 aprilie germanii dau un ultimatum regelui Christian al-10-lea al Danemarcei
-Consiliul de Ministri condus de Stauning accepta cererile germanilor si capituleaza
-la 9 aprilie marina germana trece de stramtoarea Skaggerak si intra in fiordutile capitalei
-dupa un bombardament aerian Oslo este cucerit rapid iar a doua si a treia zi in porturile Stavanger , Kritiansand , Bergen si Trondheim debarca trupele germane formate din vanatori alpini de origine austriaca
-la 12 aprilie armata germana ocupa orasul Narvik
-la 15 aprilie englezii si la 19 aprilie vanatorii alpini francezi debarca pe coasta Norvegiei
-in timpul unei mari batali navale distrugatoarele engleze au scufundat 7 torpilatoare germane in fiordurile orasului Narvik permitand trupelor conduse de generalul Mackesy si Bethouart sa recucereasca orasul si sa inainteze pana aproape de Trondheim
-generalul Falkenhorst declanseaza o ofensiva pe uscat si la 1 mai ajunge la Dombas
-la 2 mai brigazile Aliate de la Trondheim bat in retragere si se imbarca la Andalsnes
-la Andalsnes si Namsos cele 2 divizii frnceze si cei 15.000 de soldati englezi se imbarca in conditii dezastruase
-capitularea Norvegiei este semnata la 10 iunie la Trondheim de generalul Roscher-Nielson , in baza ordinului generalului Ruge , comandantul-sef
-in mai 1940 Germania a dezlantuit ofensiva de-a lungul intregii frontiere cu Belgia , Olanda , Luxemburg si Franta

5/29/2015

Alcoolii


                De obicei când rostim cuvântul "alcool" ne gândim la spirtul medicinal sau la băuturile spirtoase, dar aceste tipuri de alcooli conţin o anumită substanţă orga-nică numită etanol. Alcoolii sunt unii dintre cei mai utilizaţi şi cunoscuţi compuşi chimici. De fapt un alcool este un compus organic care are cel puţin o grupare hi-droxil legată de un atom de carbon saturat. Dintre aceştia fac parte metanolul, e-tanolul, butanolul şi propanolul, aceştia formând serii omoloage.

                               Proprietăţile alcoolilor
                Alcoolii alifatici pot exista în forme izomerice începând de la propanol în sus. Alţi compuşi, ca fenolii sau enolii, pot conţine grupe de hidroxil, dar din cau-ză că sunt ataşate direct carbonilor nesaturaţi se pot comporta diferit. În fenoli şi e-noli electronegativitatea puternică a atomilor de oxigen face ca acesta să atragă e-lectroni din inelul aromatic sau din legăturile duble, ca şi din atomii de hidrogen din grupările hidroxil. Acest lucru face ca legătura carbon-oxigen să fie mai puter-nică şi astfel să reacţioneze mai greu cu alţi compuşi.
     Alcoolul benzilic este considerat un alcool deoarece, chiar dacă are structură un inel aromatic, gruparea hidroxil nu este legată direct de acest inel. Anumiţi alcooli sunt complet miscibili în apă în orice proporţii. Acest lucru se datorează puternicii Punţi de hidrgen care se stabileşte între oxigenul puternic electronegativ (din hi-droxil) şi hidrogenul ionic din apă.
     Moleculele de apă sunt atrase mai tare de moleculele de etanol decât între ele. Din acest motiv etanolul amestecat cu apă produce un amestec care are volumul mai mic decât suma celor două lichide luate separat. Puterea acestei atracţii dintre moleculele de etanol şi apă le împinge mai aproape scăzând astfel volumul ames-tecului şi crescând densitatea acestuia, în ciuda faptului că etanolul are densitatea mai mică decât cea a apei. Etanolul (şi alţi compuşi) formează astfel ceea ce se nu-meşte un amestec azeotropic cu apa. Chiar  dacă cele două substanţe au puncte de fierbere diferite (78 respectiv 100 grade Celsius) puterea atracţiei între ele le fa-ce ca la temperatura de 78,1 grade Celsius ele să se distileze împreună ca un ames-tec compact.
     Alcoolii mai uşori (metanol, etanol) sunt lichide mobile la temperatura camerei. Înaintând în seria omoloagă, cu cât numărul atomilor de carbon creşte, alcoolii au tendinţa de a forma lichide mai vâsocase, chiar solide moi. De asemenea, punctele de fierbere şi topire cresc odată cu creşterea număruli de atomi de carbon.

NOŢIUNEA DE ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ



1.            Sfera de cuprindere a noţunii de administraţie publică


Activitatea executivă (constând în organizarea executării  şi executarea în concret a
actelor normative) este realizată de un sistem  de organe ce portă denumirea de organe executive. Totalitatea acestor organe ce exercită atribuţii executive formează puterea executivă, alături de celelalte două puteri organizate în stat : legiuitoare şi judecătorească.
                După criteriul competenţei materiale, organele executive se clasifică în organe cu competenţă generală şi organe de specialitate, iar după din punctul  de vedere al competenţei teritoriale distingem între organele centrale şi locale.

2.            Distincţia dintre administraţia publică centrală si administraţia
     publică locală.

Distincţia dintre Administraţia publică centrală şi cea locală are la bază utilizarea mai
multor criterii cumulative. Ele au în vedere competenţa teritorială şi materială a organelor ce  compun administraţia publică şi natura interesului pe care il promovează. Astfel, administraţia publică centrala îşi  exercită competenţa teritorială la nivelul întregului teritoriu naţional, iar cea locală doar la nivelul unităţilor administrativ teritoriale în care au fost alese autorităţile respective. Pe de altă parte, organele ce compun administraţia publică centrală dispun fie de competenţă materială generală
  • Guvernul, pe când autorităţiile locale au o competenţă materială ce se circumscrie  în jurul realizării interesului local. Nu în primul rând, în timp ce administraţia centrală promovează interesul general – naţional , cea locală promovează  înteresul localităţii respective.    



Anemia


Anemia poate fi definita ca o scadere a capacitaţii sângelui de a transporta oxigen, cauzata de o concentraţie mica a hemoglobinei. Celulele din corpul uman au nevoie de oxigen pentru a utiliza in totalitate combustibilii.
Oxigenul este transportat de la plamâni la ţesuturi prin organism cu ajutorul celulelor rosii. Oxigenul se fixeaza pe hemoglobina, o molecula caracteristica oricarei celule rosii. Daca cantitatea de hemoglobina functionala este redusa atunci ce poate spune ca apare anemia. Anemia care rezulta poate lua multe forme printre care: cea cauzata de o deficienta de fier, de vitamine (anemie megaloblastica), a tiroidei, distrugerea prematura a celulelor rosii (anemie hemolitica), inlocuirea celulelor normale din maduva spinarii cu celule canceroase sau leucemia (anemie myelophthisica), ranirea maduvei spinarii (anemie aplastica), defecte structurale inascute ale celulelor rosii,  inhibarea productiei de erythropoietin de catre sistemul imun (anemie cronica) si o incapacitarte de a produce hemoglobina sau de a se folosi de fier (anemie sideroblastica).
Toate aceste tipuri diferite de anemie pot fi grupate in categorii in functie de cauze si tratamente. In totalitate au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele clasificate drept rare. O persoana anemica poate aparea adesea palida si slabita, poate simti ca nu mai poate respira sau ca leşin, o resimtire a batailor inimii in tot organismul.
 Perturbarea poate fi datorata mai multor conditii, unele ereditare dar majoritatea rezultatul unei alimentatii necorespunzatoare. Cu toate ca unele forme de anemie au nevoie de supravegherea medicului acelea cauzate de alimentatie pot fi tratate acasa dupa darea diagnosticului. Este important sa ne ocupam de anemia datorata alimentatiei pentru ca este foarte raspindita si totodata simplu de tratat. Cele mai comune forme de anemie nutritionala sunt cea datorata lipsei de fier, de acid folic si de vitamina B12.  Anemia insaşi nu este o boala ci mai degraba un set de simptome ce tin de patologic.

5/27/2015

Fluviu Colorado


 Raul colorado are lungimede  2.740 Km ,suprafata bazinului 635.000 kmp si este stbate America de Nord pina la gura de revarsare mai strabate si o mare parte din Mexic
         Colorado impreuna cu Columbia sunt cele mai mari fluvii ale   continentului nord-american, avand directia de curgere spre Oceanul Pacific. Izvoarele sale se gasesc in Muntii Medicine Bow, sub Clark Peak (3.952 m) din Muntii Stancosi, in perimetrul Parcului National al Muntilor Stancosi. Inainte de a iesi din grupul compact muntos, primeste pe stanga pe Gunnison si, ceva mai jos, dupa ce intra in statul Utah, din dreapta, pe Green River-cel mai mare afluent (1.175 km), mai lumg decat insusi riul Colorado in punctul de confluenta cu acesta. Green River izvoraste din muntii Wind River (4.202 m) si Wyoming (3.479 m), apoi strabate un podis inalt  (2.000 m), teritoriul unei rezervatii naturale (Dinosaur National Monument), alte culmi muntoase pana ajunge sa-si uneasca apele cu Colorado.
        Un alt afluent destul de lung (580 km), al riului Colorado este San Juan, care izvoraste din Muntii Juan. La circa 100 km avale de confluenta cu San Juan, dupa ce trece in statul Arizona, Colorado strabate Marble Canyon. Intre Marble Canyon si celebrul Grand Canyon, care urmeaza, primeste pe stinga afluentul Little Colorado
care dreneaza partea partea de sud-vest a Podisului Colorado.
         Dupa confluenta cu Little Colorado, fluviul formeaza cel mai mare canion din lume (Grand Canyon)-situat intre podisurile secundare- Kaibab in mord si Red Butte in sud-cu o lungime de 450 km, latime intre 6 si 30 km si adincime de pana la 1.600 m.

Babilonia antic

     De-a lungul celor 2 mii de ani ai istoriei sale ,Orasul antic Babilon a fost de doua ori capitala unui mare imperiu ,legendary pentru splendoarea sa .Insa babilonienii au facut si importante progrese intelectuale si stiintifice .
               In  comparatie cu primele mesopotamiene Sumer si Akkad ,babilonum a aparut mult mai tarziu ,amintit pentru prima oara in sec al 23-lea i.e.n.El a devenit cu adevarat important abi dupa 1900 i.e.n. cand un grup de triburi semitice ,amoritii,au ocupat Sumerul.In cativa ani,Babilonul a devenit capitala micului regat amorit ,care s-a extins si sub domnia lui Hammurabi, s-a transformat  intr-un imperiu  care a ocupat sudul Mesopotamiei si o parte din nordul Asiriei .
            Ierarhia sociala complicata si bunastarea economica a Babilonului  reies din documente de lut scrise pe tablite de lut ,descoperite in palatul din Mari al lui Hammurabi.Ele sunt redate si inscris pe pilonii ridicati in intreg imperiu .Desi imperiului lui Hammurabi s-a destramat curand dupa moartea sa ,Babilonul a ramas un oras important –in asa masura incat toata partea de sud a Mesopotamiei o numim Babilonia .Bunastarea orasului se datora asezarii strategice pe raul Eufrat ,care I-a permis sa detina controlul asupra cailor de comert care treceau prin sudul Mesopotamiei.chiar din acest timp Babilonul avea si un statul special de centrul religios si de educatie .Dupa cucerirea Mesopotamiei ,babilonienii si vecinii lor asirieni  din nord au preluat  cultura  din Sumer si Akkad adoptand limba akkadiana,pastrand miturile sumerienilor si inchinandu-se zeilor lor.Insa Hammurabi a schimbat oranduiala religioasa,ridincandu-l pe Marduk ,zeul orasului Babilon in pozitia  de conducator al pamteonului Sumerian ,sustinand ca aceasta este dorinta zeitatilor implicate! Cu timpul ,credinta in suprematia lor Marduk a prins radacini si Babilonul a devenit un oras sfant centru cultural si o metropolo bogata .

Auguste Renoir

                       
                Auguste Renoir îşi face apariţia în artă ca impresionist.Cariera sa de artist începe foarte devreme în condiţii defavorabile, aproape patetice şi se termină în ajunul morţii. Renoir trăieşte şaptezeci şi opt de ani din care mai bine de şaizeci îi petrece într-o muncă încordată.
        El se naste in anul 1841 la Limojes şi este fiul unui croitor foarte sărac. La 15 ani intră într-o fabrică de porţelan ca decorator, apoi pictează evantaie.Dar din această ocupaţie nu ajunge să işi câştige pâinea zilnică.
                Insa la 
 20 de ani intră în atelierul lui Gleyre,unde întâlneşte  pe Monet,pe Bazille şi pe Sisley şi astfel se leagă între ei prietenia din care va ieşi primul grup de impresionişti. Spre deosebire de ceilalţi el este instinctiv,nu dispreţuieşte nici tradiţia nici trecutul ca atare. Încă o diferenţă între el şi ceilalţi impresionişti ,diferenţă din care va decurge, ca o consecinţă şi desparţirea lor-ceea ce îl atrage mai puternic  ca subiect este nudul,trupul uman mai ales cel al femeii, pe cand restul impresioniştilor sunt preocupati îndeosebi de subiecte din natură,adica de diversele forme de peisaj.
                Alături de această temă pe care o tratează de nenumărate ori el studiază şi floarea.Obişnuia sa spună că pictează flori ca o pregătire în vederea redării carnaţiei feminine.Imediat ce ajunge in posesia tehnicii impresioniste se opreşte la tema ce joacă un rol esenţial în evoluţia şcolii:redarea aspectelor unui oraş.
                La 40 de ani merge în Italia, la Pompei unde studiază faimoasele decoraţii ale romanilor din primul secol al imperiului lor.Îşi dă seama de neajunsul suferit de pictură din pricină că desenul fusese neglijat de către impresionişti.Ajunge la concluzia că impresionismul greşise şi pentru prima dată începe să fie nesigur,să-şi pună întrebări,să aibă nelinişti.
                Puţin câte puţin se îndreatpă către acea ultimă fază a carierie sale,în care nudul deţine rolul principal.De tânăr se îmbolnăveşte de reumatism deformant,iar mâinile îi sunt înţepenite şi aproape că nu se mai poate servi de ele.Totuşi pasiunea pentru pictură e aşa de mare încât inventează tot felul de mijloace ca să continue să picteze chiar în situaţia teribilă în care se afla.Uneori prietenii îl surprindeau cu pensula legată de mână pe care o purta cu infinită greutate,în timp ce cineva îi mişca şevaletul în directia pe care o indica artistul.Spre sfârşitul vieţii a facut şi sculptură.Ajunsese să conducă în aşa fel pe unul din ajutoarele sale cu mâna şi cu un bastonaş,încât făcea operaţia pe care o dorea Renoir.Sculpturile acestea trec cu drept ca opere autentice ale acestuia,deşi mâinile sale aproape nici nu le-au atins.

5/25/2015

Originile creştinismului




In primul secol al erei noastre, in Imperiul roman si-a făcut apariţia o noua religie: creştinismul. Aducând un mesaj universal, mai presus de diviziunile naţionale sau sociale, creştinismul avea sa devină religia dominanta pe întreg cuprinsul Imperiul roman
IUDEEA ROMANA
Din anul 63 i. Cr., Ideea este inclusa in provincia romana Siria. Regii Iudeii domnesc sub autoritatea proconsului roman. Ocupaţia romana i-a divizat pe evrei in mai multe grupări. Saducheii reprezentau bogata si influenta aristocraţie preoţeasca, colaboratoare a romanilor. Fariseii erau partizanii respectării cu stricteţe a Legii lui Moise. Zelotii erau adepţii rezistentei armate, violente contra romanilor. Esenienii erau o secta care, dezgustata de societatea din timpul ei, a preferat sa trăiască in comunitati monarhale izolate.
O componenta esenţiala a iudaismului era ideea venirii unui salvator, Mesia, care sa elibereze poporul evreu.
CRESTINISMUL SI MESAJUL SAU
Nucleul întregii doctrine (doctrina reprezintă pentru creştini totalitatea credinţelor, a ideilor, a regulilor, care definesc o concepţie a omului fata de Dumnezeu, fata de lume si fata de ceilalţi) creştine este Iisus, pe care discipolii săi l-au numit Mesia (Unsul, in greceşte Christos). Născut in Palestina, in anul 5 i. Cr., el a fost răstignit in anul 30 d. Cr. Viata si scurta lui apariţie de Mesia sunt descrise de Evanghelii.
Iisus nu a contestat religia evreilor, dar a încercat sa depaseasca limitele unei comunitati umane restrânse, mesajul sau fiind adresat tuturor oamenilor. Creştinismul este o religie întemeiata pe iubirea aproapelui si pe virututi morale. Cretinilor li se promitea după moarte viata eterna in imparatia lui Dumnezeu, Paradisul.

Alexandru Lăpuşneanu


                                                                               
                               de Costache Negruzzi

                Negruzzi este creatorul nuvelei istorice româneşti. Nuvela Alexandru Lăpuşneanul a fost publicată în primul număr al revistei Dacia Literară în anul 1840. Nuvela lui Negruzzi este o capodoperă, o culme neîntrecută până în prezent.

                Adevăr şi ficţiune: în scrierea acestei nuvele Negruzzi s-a inspirat din scieri vechi, mai ales din cronica lui Grigore Ureche. De aici a luat informaţia despre întoarcerea lui Lăpuşneanul împotriva dorinţei marilor boieri şi episodul uciderii celor 47 de boieri. Cercetările recente pun în lumină faptul că Lăpuşneanul nici nu a fost un domn atât de crud; în realiate nici nu au omorât 47 de boieri şi că mai aspră era soţia sa. Vinovat de acestă deformare este însă cronicarul Ureche. Important însă este, că pornind de la sumare date istorice, Negruzzi -prin talentul şi imaginaţia sa- a reuşit să creeze o ficţiune credibilă.

ALEGORIA LUCEAFĂRULUI (studiu critic)



Legendele Luceafărului
                Geniul lui Eminescu este văzut ca înalţându-se în lumina Luceafarului. Poezia a retinut cel mai mult atenţia iubitorilor de artă frumoasă. Răsuntetul se explica prin faptul că poezia este o alegorie a nefericirii pământeşti a poetului şi aceasta a fost scrisă cu puţin înainte ca poetul să intre în prima faza a bolii sale mintale.
                G.Calinescu consideră că Luceafărul nu avea aşa un mare răsunet fara opera completă a lui Eminescu. El consideră Luceafărul vârful operei eminesciene spre care ne urcăm citind creaţiile mai mici.
                Din toate acestea se desprinde o idee centrală confirmată de toţi criticii prin care este considerată că întreaga creaţie eminesciană conţine motivul luceafărului.
                Poezia Luceafărul s-a născut în noaptea unei mari dureri din dragostea lui Eminescu pentru Viorica Micle. Acest lucru a fost confirmat de Eminescu lui Maiorescu care la rândul lui a transmis această inforamţie lui I. Al. Brătescu-Voineşti.
                Ideia geniului nemuritor este veche în gândirea poetului. Pe măsură ce el intra tot mai mult în conflict cu oamenii vremii el teoretizează distanţarea geniului de societate.
                Hyperion, demonic
                Eminescu n-a stăruit asupra dramei umane din Frumoasa făra corp pentru că soluţia a dat-o în Legendele Luceafărului: zmeul care simbolizează pământescul se resemnează în lumea nemuritoare.

5/24/2015

Metabolismu si nutritiea

                                                                                                 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Schimbul permanent de  substanţe şi energie dintre organism şi mediu se numeşte metabolism şi constituie funcţia fundamentală a vieţii ; încetarea metabolismului determină moartea organismului.                    
Pentru eliberarea energiei ce se găseşte acumulată în substanţele alimentare, au loc în organism reacţii chimice (enzimatice), în urma cărora rezultă şi substanţe ce vor fi eliberate în mediul extern. Energia intrată în organism nu se pierde, ci se transformă şi se întoarce în mediu sub alte forme.
Glucidele se găsesc în proporţie mare în alimentele de origine vegetală (grâu, porumb, orez, fructe, legume, zahăr, miere), şi în cantitate mai mică cele de origine animală (lapte). În alimente, se găsesc cu structură chimică diferită: unele  au moleculă mică, monozaharide (glucoză, galactoză), altele au molecule duble, dizaharide (maltoză, lactoză), şi în sfârşit altele, cu molecula cea mai mare, polizaharidele (amidon, glicogen, celuloză). Glucidele nu pot fi absorbite de organism decât în urma digestiei, care le transformă în molecule nozaharide, singurele capabile să străbată bariera intestinală, să treacă în sânge şi să ajungă la ficat. Aici o parte se transformă prin sinteză în glicogen, ca substanţă de rezervă, iar o altă parte trece în circulaţia generală pentru a fi folosite de ţesuturi şi organe.
  Glucidele intră în compoziţia citoplasmei şi din ele se eliberează aproximativ 60% din totalul energiei consumată de organism (1 gram de glucoză eliberează 4,1 calorii). Eliberarea de energie se face prin oxidarea glucidelor în citoplasmă şi transformarea lor până la apă şi bioxid de carbon. La nevoie şi glicogenul de rezervă din ficat poate fi transformat în glucoză (monozaharid) şi trecută în sânge pentru consum. Nivelul glucozei în sânge este menţinut constant 1-1,5 grame la litru. Când glucidele sunt în exces, ele se pot transforma şi în grăsimi şi se depun ca atare în organism.
Lipidele (substanţe grase) se găsesc în proporţie mare în alimentele de origine animală (unt, slănină, carne de porc) şi unele fructe (alune, nuci, măsline). 

INTERVENŢIA OMULUI ÎN CIRCUITUL APEI



Dorinţa omului, din toate timpurile, de a influenţa anumite fenomene ale naturii în funcţie de necesităţile lui, nu este nouă. Ea se pierde în negura vremurilor şi a ajuns până la noi doar în legende, obiceiuri, ritualuri sau dansuri.
Apariţia ploii provoacă un sentiment tonic, care dă mulţumirea lucrului împlinit şi siguranţa zilei de mâine printr-o recoltă bogată pe care numai o ploaie căzută la timp o poate asigura. Fără ploaie vegetaţia se ofileşte, pământul se usucă şi crapă, iar animalele şi oamenii su-ferind de sete lâncezesc şi în final mor. Iată de ce, în comunităţile primitive, magicienii triburilor din diferite părţi ale lumii, dar mai ales din regiunile aride şi semi-aride, acei care se obligau, pentru binele tribului, "să asigure” căderea ploilor la timpul potrivit erau conside-raţi oameni foarte importanţi. Metodele prin care aceştia încercau să-şi aducă sarcina la îndeplinire se bazează pe principiul magiei homeopatice sau imitative. Astfel, dacă doreau să aducă ploaie, simulau stropire sau imitau norii, iar dacă voiau să o oprească recurgeau la imi-tarea căldurii sau a focului. Aceste practici şi obiceiuri, din diferite părţi ale lumii sunt foarte frumos descrise în primul volum din “Creanga de aur” a cunoscutului savant englez J. G. Frazer. Din câte prezintă autorul citat, aceste practici nu sunt specifice numai popoarelor din Africa şi Australia unde soarele este necruţător. Ele se întâlnesc aproape la toate popoarele lumii, inclusiv la cele civili-zate din Europa.
În aceste ritualuri îşi are, şi la noi, originea binecu-noscutul "dans al Căluşarilor". Dimitrie Cantemir, de-scrie datina cunoscută, la noi, sub numele de "Paparudă”, ritual care se desfăşura în speranţa atragerii ploii. În alte regiuni din ţară practicile, deşi diferite, aveau ace-laşi scop. O serie de descântece de venire sau de oprire a ploii, care se întâlnesc în multe variante ale folclorului românesc şi ale altor popoare, izvorăsc din aceeaşi do-rinţă a omului de a modifica mersul normal al fenome-ne1or naturii în folosul lui.

Inelul de foc –vulcanii Terrei


   Inca din istorie  puterea de distrugerea eruptiilor vulcanice au impresionat oamenii din cele mai vechi timpuri.Prima descriere stiintifica a unei eruptii vulcanice a fost aceea a lui Pliniu cel Tanar care a trait experienta unei eruptii a Vezuviului in anul 79 d.Hr.,eruptie ce a distrus orasele romane Pompei si Herculaneum.De atunci si pana in prezent vulcanologii au adunat date importante in vederea elaborarii unor metode de predictie,astfel incat pagubele produse de eruptii sa fie reduse la minimum.
 
   Vulcanismul,departe de a fi un incident neglijabil din istoria Pamantului,este esential pentru definitivarea infatisarii actuale a  planetei noastre.Rolul vulcanismului a fost,de asemenea,determinant in aparitia vietii,aceasta luand nastere si dezvoltandu-se datorita imenselor cantitati de elemente chimice volatile,solubile,emanate de aparatele vulcanice in timpul eruptiilor.