5/01/2015

Cometele(ce sunt Cometele)

     Cometele 
Ele ca structura la baza lor au praf, gheata, dioxid de carbon, amoniu si metan, ele asemanandu-se cu niste bulgari de zapada. Cometele orbiteaza in jurul Soarelui, dar majoritatea orbitelor lor se gasesc in afara sistemului solar. Ocazional, o cometa intersecteaza orbitele planetelor din sistemul nostru solar, unele cu regularitate, dar altele la un interval mai mare de timp(10/200ani).
 Ce sunt cometele?
Cometele sunt corpuri ceresti  mici şi fragile, de formă neregulată, alcătuite dintr-un amestec de gheaţă şi praf, materialele reziduale în urma formării SSH. Dimensiunile lor medii sunt între 750 m şi 20 km, dar exista şi excepţii: cometa Chiron are 170 km în diametru. În 1995 erau catalogate 878 de comete, împreună cu orbitele lor. Dintre acestea, 184 sunt comete periodice, cu perioade orbitale mai mici de 200 de ani.
        In timp ce o cometa se apropie de Soare, gheata din interiorul ei se incepe a topi formand in jurul ei un nor de praf si gaz. Cometele devin astfel vizibile cand lumina solara este reflectat de acest nor. Cu cat cometa se apropie de Soare, cu atat mai mult gaz se produc. Gazul si praful sunt indepartate de Soare de particulele incarcate electric, cunoscute si sub numele de vant solar. Particulele de praf dau cometei o culoare galbuie iar gazul ionizat dau cozii cometei o culoare albastruie. Datorita vantului solar, coada cometei este indreptata intotdeauna in directie opusa Soarelui.

Deci cometele sunt mebrii ai sistemului solzar.  Cometele, mai ales cele stralucitoare, sunt aparitii rare. Cometa Hale-Bopp (descoperita in vara lui 1995 si vizibila la latitudini temperate nordice pana in primavara lui 1997) si cometa Hyakutake ( descoperita in iarna lui 1996 si vizibila doar pentru cateva luni in acea primavara), au fost cele mai recente comete mai stralucitoare, vizibile , e un fel de a zice, imaginea lor era jalnica, cu ochiul liber chiar si din Bucuresti.