11/06/2015

Scara Hărții-este raportul dintre mărimea unui obect pe un plan,și marimea reala a acestui obiect.




Înainte de a învăţa să ne jucăm de-a viaţa, învăţăm să ne jucăm de-a şcoala

Mișcări de rotație

Mișcări de rotație-Pământul face o rotație deplină în jurul axei sale în timp de 23ore(h) 56min. 4s. Mișcare are loc de la West la Est. Viteza de rotație a diferitor puncte de pe glob este diferită,viteza maximă este la ecuoator(465m/s),ear la poli este egală cu zero.

Dovezi:experimentul lui Foucault este cea mai convingătore dovadă a că pamântul se rotește.Foucault a construit un pednul în cea mai înaltă cladire din Paris.În timpul ondulatiilor pendulu se abătea spre dreapta. În realitate, pendulu ramîne sa oscileze înacelaș plan,clădirea își schimbă pozițiea împreună cu pămîntul.

Consecințe;Devierea corpurilor ce se mișcă pe orizontal.Orice corp în mișcare se abate de la direcțiea inițială în emisfera boreală spre dreapta,iar în cea australiană spre stînga.
Turtirea pămîtului la poli și bombarea la ecuator.Acesta se produce datorita apariței centrifuge.
Mareele sunt determinate de acțiunea froței de a tracție a Lunii și a Sorelui,ciclitatea mareelor fiind o consecință mișcării de rotație.
Succesiunea zilei și  a nopții.Pe partea luminată de soare este ziuă,iar pe partea opusă este noapte,alternarea acestora datorîndu-se expunerii succesive a razelor solare a diferitor paăți ale pamîntului.