10/20/2015

Afectiunele supurative locale (Furunculul sau furunculoza)


Furunculul sau furunculoza
   Furunculul constitue o inflamatie acuta supurativa a foliculului pilos si tesuturiloe din jurul lui.Progresind,inflamatiea cuprinde glanda sebacee si tesutul conjunctiv din apropiere.Aceasta inflamatie este provocata mai des de stafilococul auriu si mai rar de stafilococul alb.
    Pelea murdara si microtraumatismul contribute la declansarea afectiunei.Un rol important in aparitiea furunculelor si furunculozei joaca slabirea fortilor protectoare ale organismului in urma afectiunilor cornice epuizate,avitaminozei,diabetului s.a..
    Furunculul si furunculoza sin tuna din cele mai des intilnite afectiuni supurative.
    Modificarile histologice in faza inicipienta se caracterizeaza prin formarea pustule in orificiul foliculului.Pustula contine leucocite neutrofile,un numar mare de stafilococi si fibrin.Mai tirziu stafilococi,coborind in foliculul pilos pina la corpii mamelari si provocind inflamatiea lui,duc la formaria infiltratului inflamator si la ncrozarea ultrioara a tesuturilor din jur.Impreujurul zonei de necrozei tesutului conjunctiv este supus unei lize purulente,in urma cariea se formiaza puroi.Exudantul purulent se acumuliaza sub epiderm,in jurul orificiului follicular,iar apoi impreuna cu dopul necrotic si firul de par destrus ese afara.Din stratul granulos care umple defectul tesuturilor se formiaza cicarticiea.
      Tablou clinic. In jurul firului de par se formiaza o pustule mica cu un infiltrate inflamator mic sub forma de nodul.In aceasta prioada bolnavul simnte un prurit usor si intepator.Peste 24-48 de ore se formiaza un infiltrate inflamator,care ar forma de con si se inalta de asupra nivelului pelii,Peliea de asupra infiltratului se inroseste si devine foarte sensibila la atingere.In virful infiltratului se afla o colectie mica de puroi,avind un punct negru(necroza) in centru.Mai tirziu pustule se sparge de obicei si se usuca,peste 3-7 zile infiltratul este supus unei lize purulente,iar tesuturile necrotizate impreuna cu resturile firului de par sint eliminate impreuna cu puroiul.Plaga supurativa aparuta se curate se imple cu tesut granulos si se vindeca.Dupa eliminaria puroiului edemul si infiltratia din jurul plagi diminuiaza cu incetul,dureria dispare.In locul inflamatiei ramine o cicatrice mica,albicioase,putin excavate.

Republica Moldova din punct de vedre Istoric și Politic

Republica Moldova este un stat situat în estul Europei, între România (vest) şi Ucraina (est). Frontiera cu România urmează aproape în întregime râul Prut şi pe o distanţă foarte scurtă Dunărea. Republica Moldova are ieşire la Dunăre pe o fâşie de 200 m la extrema sa sudică (Giurgiuleşti).În partea estica se afă rîul Nistru care despare acest stat de Ucraina pe o distanță foarte mare.Limba de stat este limba Romînă.

Republica Moldova are un teritoriu în stânga Nistrului (Transnistria), locuit în majoritate de moldoveni (42%), si în proporţii relativ egale de ruşi şi ucraineni. Acesta este o rămăşiţă a RSSA Moldoveneşti din perioada interbelică. În 1990, odată cu izbucnirea conflictului din Transnistria, autorităţile de la Chişinău au pierdut controlul acestei regiuni, care şi-a autoproclamat independenţa sub numele de Republica Moldovenească Nistreană.

În antichitate, teritoriul Moldovei era locuit de daci. Situată pe o rută strategică între Asia şi Europa, Moldova a fost invadată pe parcursul istoriei de diverse popoare, printre care amintim locuitorii Rusiei kievene şi mongolii.
În Evul Mediu viitoarea provincie Basarabia (care cuprindea iniţial sudul actualei Basarabii cunoscut şi ca Bugeac), apoi partea dintre Prut şi Nistru a Moldovei şi Ţinutul Herţei) constituia partea estică a Ţării Moldovei. În secolul al XVI-lea, Principatul Moldova a trecut sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Ulterior, prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, Basarabia a intrat în componenţa Imperiului Rus.
Republica Moldova s-a aflat sub ocupaţie rusească în perioada 1812-1918, iar între 1940 şi 1991 a fost din nou ocupată si încorporată în cadrul Uniunii Sovetice. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent.