10/22/2015

BRONSITA ACUTA


Este o afectiune acuta a arborelui traheobronsic ce se manifesta printr-un process inflamator-endematos difuz,interesind preferential mucoasa si submucoasa bronsica,cu antrenare,in cazuri grave de asemenea si a tesuturilor mai adinci ale peretelui bronsic.
ETIOLOGIE:
Invadare microbiana  autogena,hematogena,limfogena,infectii virotice(gripa,ornitoja,pojar)sau bacteriene acute sau cornice(provocat de streptococci,poeumococi)
Interventia unor agenti chimici,mecanici,toxici sau alergizanti,inhalarea aerului prea rece sau fierbinte.
SEMNELE CLINICE:
Febra moderata,frisoan,cefalee,dureri muscular indeterminate,slabiciune generala,indispozitie,dispnee usoara,durere retrosternala nepronuntata,tuseala inceput uscata chinuitoare,devine mai apoi productiva,pielea uscata,ferbinte,ochii lucitori,respiratie aspra si raluri uscate.
EXPLORARI PARACLINICE:
Examenul singelui periferic-leucocitozaneutrofila moderata si accelerarea VSH.Examenul sputei-diversa flora bacteriana,epiteliu cilindric,eozinofile.Examenul radiologi,Examenul respiratiei pulmonare-micsorarea moderata a capacitatii vitale si ventilatiei maxime.
DIETOTERAPIA:
Normocaloric,echilibrat,variat,vitaminizat si fragmentat;
Sunt interzise condimente si produsele iritante,fumatul,alcoolul,Berea;
Recomandate bauturi calde in cantitati mari,ceai cu flori de tei,cu zmeura sau coacaza neagra,lapte ferbinte.
Remedii antitusive,mucolitice,expectorante si bronholitice:libexin(100mg compr.),berotec,eufilina,efedrina,inhalipt
Anntibacterian-dicloxacilina(250mg compr.)sulfamanometoxina(500mg compr).
PROFILAXIE:
Calirea sistematica a organismului-bai de aer la o temperature rational descrescinda.
Respectaria unui regim de viata si munca-excluderea fumatului active sau pasiv,alcoolului,limitarea in regimul alimentar a condimentelor.
Asigurarea permanenta a unei respiratii nazale libere.
Tratarea corecta si radicalab a afectiunilor respiratorii acute,in special ale organelor respiratorii superioare,precum si ale sinusurilor paranaza.

Niciun comentariu :