10/18/2015

Munţii Alpi


Munţii Alpi

Munţii Alpi se întind pe o suprafaţa  imensă a Europei cca 1200 de km. Datorită acestei lungimi imense ei străbat 8 tari( Lichtenstein;Monaco;Slovenia;Austria;Elveţia;Italia;Franţa;Germania).
Ei au o formă arcuita (curbata haioasa)din cauza că la formarea lor au  întîlnit în fața lor blocuri tectonice foarte dure.Cel mai înalt vîrf din alpi este Mont Blanc cu inaltimea de aproximativ        4 808m.(cunoscut și supt numele de La Dame Blanche''Doamna Albă''),dupa care unrmeaza vîrfurile Mont Pelvoux;Gran Paradiso;Finsteraahorn,etc.Din punct de vedere geologic muntii Alpi prezinta o zona cristalina centrala , flancata de o zona predominant calcaroasa si de o zona greso-sistoasa.


  • Munții Alpi și ghețarii lor.

În acești munți exista 3191de ghețari,cel mai mare avînd cca 87km pătrați.Efectul de pleistocena a format cel mai mare complex glaciar din Europa.Este de remarcat ca peste 1000de ghețari sunt in Elveția.


  • Clima 

Climatul alpin prezinta variatii termice diurne care se accentueaza odata cu urcarea in altitudine.In timpul iernii inversiunile de temperatura sunt frecvente., zonele depresionare fiind mai reci.Un vant caracteristic pentru muntii Alpi este foehnul.



  • Apele


Alpii reprezintă un adevărat “Regat al Apelor” cele mai lungi  rauri suntî: Rinul,Ronul,Innul,Drava ,Sava,Ticinul s.a. De asemenea în înparațiea lor se întîlnesc și un număr de lacuri  glaciare ce ofera turiștilor o imagini de neuitat. Printre cele mai importante lacuri glaciare din muntii Alpi putem enumera : lacul Geneva, Lacul Garda, Commo etc.


  • Turismul


Cei mai luți turiști sunt întîlniți in Masivul Mont Blanc, lacurile italiene, Alpii Bernezi și Peninni.Statiuni turistice im portante din muntii Alpi:Davos, Zermatt,Saint Moritz, Insbruck,Chamonix, Cortina D’Ampezzo.

Niciun comentariu :